Utilitzem cookies pròpies i de tercers per analitzar i personalitzar la navegació. Si continua navegant accepta el seu ús. Més info

Acceptar

Llegim en parella

llegim parellaAquest curs escolar el nostre centre engega el projecte “Llegim en parella” i la Xarxa a Catalunya la composen 38 centres dividits en tres subxarxes: Reus, UAB 1 i UAB 2. D’aquest solament 3 són de les Terres de l’Ebre entre ells el nostre col.legi. La demanda va ser molt important però solament es van poder incloure uns centre concrets per realitzar el programa els quals havien de complir un requisits específics sobre el seu treball en lectura i comprensió al centre.

El projecte és un programa educatiu impulsat per Grup d’Aprenentatge entre iguals de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest programa combina tres elements: la tutoria entre iguals, la implicació familiar i la comprensió lectora.

*La tutoria entre iguals: són parelles de persones, cap d’elles professor professional de l’altra, que aprenen a través d’una activitat estructurada. El tutor, perquè ensenyar és la millor manera d’aprendre, i el tutorat, perquè rep l’ajut ajustat i permanent del company tutor. Els mètodes d’aprenentatge cooperatiu són dissenys didàctics que es proposen convertir les interaccions entre alumnes (o treball en grup) en oportunitats d’aprenentatge cooperatiu basat en la creació de la interdependència positiva . Les múltiples i variades experiències que se n’han derivat, ens permeten veure que no només n’aprèn l’alumne tutorat, sinó també el tutor, perquè ensenyar és la millor manera d’aprendre.

*La implicació familiar en les tasques escolars: la implicació activa de les famílies té una influència molt positiva sobre l’èxit escolar dels seus fills i filles; quan les famílies participen activament en el centre escolar, els seus fills incrementen el rendiment acadèmic i, a més, el centre millora la qualitat de l’ensenyament.

*La competència lectora: llegir és un procés d’interacció entre el lector i el text, a partir del qual el lector intenta satisfer els objectius que guien la seva lectura.

Els fonaments conceptuals de la comprensió lectora són:

 • La lectura contribueix a l’autonomia i és una competència clau.
 • Exceptuant situacions puntuals, la comprensió lectora és al cor de la lectura.
 • El lector és un subjecte actiu (reflexiona i interpreta el significat a partir dels seus coneixements i fins).
 • Aprendre a comprendre textos requereix un ensenyament deliberat amb un lector més competent.
  situar-se front al text (propòsits i coneixements previs)
  mentre es llegeix: guiar atenció, comprovació de comprensió
  després: elaborar inferències (interpretacions, conclusions)
 • Com a competència, la comprensió lectora admet graus d’aprofundiment i s’ha d’aprendre al llarg de l’escolaritat (i de la vida).
 • Ensenyar i aprendre a llegir és complex, però gratificant.

Amb tot volem que els nostres alumnes millorin la pronunciació i l’entonació durant la lectura i comprenguin millor els textos; i en un nivell relacional augmentar l’empatia, la comunicació amb els companys , el reconeixement dels propis errors i que poden aprendre dels errors d’un company.

Descarregar els PDF

Presentació Llegim en parella
Fulls d'activitats
Diari familiar

TOP