Utilitzem cookies pròpies i de tercers per analitzar i personalitzar la navegació. Si continua navegant accepta el seu ús. Més info

Acceptar

Intel·ligències múltiples

intelLa genètica, la neurologia, l’antropologia, l’educació, la psicologia, ... tot em va suggerir la visió antiga de la intel·ligència, la visió tradicional, una visió molt limitada, i estaríem molt millor si tinguéssim una visió múltiple, pluralista de la intel·ligència”

“Tots tenim una sèrie d’ordinadors en el nostre cervell, òbviament això és una metàfora, tots tenim una sèrie de sistemes a través dels quals coneixem el món i crec que actualment, en tenim vuit d’ordinadors, vuit intel·ligències ...“ Howard Gardner.

La teoria desenvolupada pel Dr. Howard Gardner de la Universitat de Harvard afegeix a les conegudes intel·ligències lingüística i lògic-matemàtica, la intel·ligència espacial, musical, corporal, interpersonal, intrapersonal i naturalista.

Aquesta teoria ens confirma que les diferències individuals són importants. L’aplicació pràctica d’aquesta teoria implica el reconeixement i el respecte cap a l’estil d’aprenentatge propi de cada persona i també dels seus interessos i talents.

El nostre col·legi està fent un important treball de formació de professorat, ja des de 2012 basat en intel·ligències múltiples, des de la llar d’infants fins a ESO. A través de projectes de comprensió, de PBL, d’aprenentatge cooperatiu, ... oferim que els nostres alumnes diferents oportunitats per a experimentar cadascú l’entorn de les vuit intel·ligències, fins i tot podríem parlar d’una novena, la intel·ligència espiritual.

Us expliquem de forma molt resumida que son aquestes intel·ligències:

  • Intel·ligència cinètico-corporal: capacitat de controlar els moviments corporals i de manipular objectes amb habilitat. El cos serveix per aprendre, per agafar informació.
  • Intel·ligència musical: capacitat de produir i apreciar ritmes, tons i timbres; valoració de les formes d’expressió musical.
  • Intel·ligència lògico-matemàtica: sensibilitat als patrons lògics o numèrics. Capacitat per a mantenir llargues cadenes de raonament.
  • Intel·ligència lingüística: capacitat de processar amb rapidesa missatges lingüístics, ordenar paraules i donar sentit esplèndid als missatges. És la intel·ligència de les persones que saben transmetre els pensaments.(Poetes, escriptors)
  • Intel·ligència interpersonal: capacitat de percebre i comprendre a les altres persones. Discernir i respondre adequadament als estats d’ànims, els temperaments, les motivacions i els desitjos dels altres. (Aprenentatge cooperatiu)
  • Intel·ligència intrapersonal: capacitat d’autoestima i automotivació. Accés a la pròpia vida interior i capacitat de distingir les emocions; consciència dels punts forts i dèbils propis. (filosofs)
  • Intel·ligència visual-espacial: capacitat de percebre amb precisió el món visual-espacial i d’introduir canvis en les percepcions inicials. (fotògraf)
  • Intel·ligència naturalista: atracció i sensibilitat pel món natural. Capacitat d’identificació del llenguatge natural. Capacitat per a descriure les relacions entre les diferents espècies. És la intel·ligència del camp de les hipòtesis.

És veritat també, que ara ja podem parlar d'un altre tipus d'intel·ligència:

  • Intel·ligència espiritual o existencial: Gardner en el seu llibre "La inteligencia reformulada" parla de la intel·ligència existencial com a la capacitat de situar-se un mateix en relació amb les facetes més extremes dels cosmos - allò infinit i infinitesimal- i la capacitat de situar-se un mateix en relació amb determinades característiques existencials de la condició humana, com el significat de la vida i de la mort, del destí final del món físic i el món psicològic, i certes experiències com sentir un profund amor o quedar-se absort davant d’un obra d’art.
TOP