Utilitzem cookies pròpies i de tercers per analitzar i personalitzar la navegació. Si continua navegant accepta el seu ús. Més info

Acceptar

Pacte Educatiu Global

El Pacte Educatiu Global és una iniciativa del Papa Francisco per dialogar sobre la manera en què estem construint el futur de la planeta; una crida a unir esforços i realitzar una transformació cultural profunda, integral i de llarg termini a través de l'educació.  "Educar és sempre un acte d'esperança que convida a la participació i a la transformació".

Un món abraçat per una figura humana, amb els colors verd, blau i daurat, componen el logo oficial del Pacte Educatiu Global. Al centre del món hi ha la persona que realitza una acció de cura i protecció de la Casa Comuna que li ha estat confiada. La línia del cercle simbolitza a Déu, i expressa el principi i la fi de tot: l'ésser, la totalitat. El verd recorda la natura, el creixement, la renovació i també l'esperança, la possibilitat de "sembrar" somnis profètics. El blau, la nostra dimensió espiritual i la pau. Una pinzellada d'or representa la llum, el sagrat, perquè tot pacte i aliança pel bé comú té una mica de sagrat.

https://youtu.be/otgSBhBO61E (vídeo del Papa)

Claus de l'PEG

Per dur a terme el PEG és necessari un camí educatiu que involucri tothom, cal fer una aliança entre tots els components de la persona: entre l'estudi i la vida; entre les generacions; entre els docents, estudiants, famílies i societat civil ... Una aliança entre els habitants de la Terra i la "casa comuna". Una aliança que generi PAU, JUSTÍCIA I ACOLLIDA entre tots els pobles de la família humana, com també de diàleg entre les religions. Per a això, cal tenir en compte tres claus:

La primera d'elles és tenir la valentia de col·locar la persona en el centre. Per això es requereix signar un pacte que animi els processos educatius formals i informals que no poden ignorar que tot en el món està íntimament connectat i que es necessita trobar, altres maneres d'entendre l'economia, la política, el creixement i el progrés. Posar al centre el valor de cada criatura, en relació amb les persones i amb la realitat que les envolta, i es proposa un estil de vida que rebutgi la cultura del descart.

La segona clau és tenir la valentia d'invertir les millors energies amb creativitat i responsabilitat. L'acció proactiva i confiada obre l'educació cap a una planificació a llarg termini, que no s'aturi en l'estàtic de les condicions. D'aquesta manera tindrem persones obertes, responsables, disponibles per trobar el temps per a l'escolta, el diàleg i la reflexió, i capaços de construir un teixit de relacions amb les famílies, entre les generacions i amb les diverses expressions de la societat civil, de manera que es compongui un nou humanisme.

L'última clau és tenir la valentia de formar persones disponibles que es posin a el servei de la comunitat. El servei és un pilar de la cultura de la trobada, servir significa treballar a la banda dels més necessitats, establir amb ells abans de res relacions humanes, de proximitat, vincles de solidaritat.

 

 
 

 

TOP