TEL 977 44 04 44

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per analitzar i personalitzar la navegació. Si continua navegant accepta el seu ús. Més info

Acceptar

Fem robòtica!

 
Voleu saber què és la robòtica? Aquest és un sistema d'aprenentatge interdisciplinari que fa servir als robots com a fil conductor gràcies al qual es potencia el desenvolupament d'habilitats i competències en l'alumnat. Es treballen especialment les disciplines anomenades STEM -que ve de l'anglès i inclou ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques-, però també es poden arribar a tocar àrees com llengua, història o geografia.
 
Segons Carlos Casado, professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC, la robòtica i la programació en general són una eina que sobretot ajuda a treballar la resolució de problemes de qualsevol tipus «pel treball mental que suposa. Al cap i a la fi, fer que un robot segueixi una línia és un problema que necessita una solució», afegeix. Això sí, obliga els nois i noies a intentar imaginar-se el resultat abans de començar i a treballar un pensament més abstracte per decidir quina és la millor opció, similar al que fa un ordinador.
 
Però no només es tracta d'un treball mental, sinó que també és una oportunitat «d'aprendre fent i d'afrontar els problemes a poc a poc». El gran avantatge, assegura Casado, és que «els resultats es veuen ràpidament i no cal que ningú et digui si està bé o malament». A més, com no hi ha una sola solució vàlida, és «molt enriquidor» perquè ensenya als nois i noies a compartir la feina que fan, a aprendre d'altres companys i als no quedar-se amb la primera solució possible. Si volen portar-lo endavant, han de tenir paciència i constància.
 
Així doncs, la robòtica permet el desenvolupament de competències tan reclamades en l'actualitat en el món laboral com a treball en equip, creativitat, lideratge, tolerància a la frustració, etc.
 
Donar vida a un robot
En què consisteix la robòtica educativa?
D'una banda, es tracta de construir un prototip, un robot, i de l'altra, fer que prengui vida, programar-lo perquè faci el que els nois i noies hagin decidit. Hi ha centres que ofereixen la possibilitat de fer només la part de programació i li donen altres tipus d'aplicacions, com per exemple apps per a mòbil. Hi ha propostes adequades per a totes les edats, des de fer funcionar robots molt simples que es programen amb sol sis tecles per als més petits fins a fer programes molt complexos que poden fer filigranes.
TOP